fredag den 30. november 2012

Kugle- og Ponponform

Jeg har lige siden roser blev en del af mit liv, haft en svaghed for Bourbon og Centifolia roser, fordi den kuglerunde blomsterform er så rigt repræsenteret i de to grupper. Grunden er uden tvivl at de runde rosenhoveder, er så smukt gengivet i gamle blomstermalerier. Det var først da jeg opdagede at disse roser stadig eksisterer og kan dyrkes i dag, at jeg kom til at holde af roser.

Common Moss

Rosenblomster i flade åbne rosetter har aldrig rigtig tændt mig, så jeg kan ikke sige at jeg generelt er til gammeldags roser. Jeg har dog nogle få dejlige roser med den blomsterform, og synes specielt om Souvenier de la Malmason, hvis blomst er så vidunderligt og sirligt pakket af kronblade, i sarte rosen-kinds hudtoner. Jeg tror næsten farven kunne have været idealet for datidens hvide marmorhud 
Jeg har kun dyrket denne rose som klatrende udgave, og bortset fra at den er frosset ned en enkelt gang en meget hård vinter(2011), så var den problemfri, og blomstrede overdådigt med sine perfekte blomster udenfor rækkevidde.

Souvenier de la Malmason & Paul Noël

Problemfri kan jeg ellers ikke kalde Bourbon roserne, så efter at være flyttet, har jeg kun min allerførste tilbage: Madame Pierre Oger. Jeg havde egentlig heller ikke ligefrem planer om at dyrke disse skønheder igen. Blandt de Engelske roser er kugleformen og den dybe skålform jo også rigt repræsenteret, så jeg syntes min have har rigeligt af disse charmerende roser.
Paul Nöel er en rose jeg faldt pladask for, da jeg så dens sirlige vækst og blade på Planteskolen, og jeg er aldrig blevet træt af dens helhedsindtryk. Blomsterfarven er meget smuk sammen med lysere roser, og duften er vidunderlig frisk og frugtagtig. Blomsterformen er jeg også med tiden kommet til at holde af, se blot hvor sirlig den hvælvede ponponformede blomst er, på ovenstående billede i nederste højre hjørne.
I alle de år jeg har været fascineret af Bourbon roser, har jeg søgt information og billeder på disse roser, særligt er min "Rosen-bibel": Lars-Åke Gustafsson´s Rosen leksikon, blevet studeret nøje, og har i lange perioder ligget åben fremme, med diverse bogmærker i (Ryggen er efterhånden frygtelig slidt og løs). 
På siderne i bogen med Bourbon roser, er der en rose, som altid lige har fanget min opmærksomhed, selvom den ikke hørte til min foretrukne kategori af blomsterform... I går aftes googlede jeg den så for første gang... og jeg er helt solgt!!! :)  Rosen er ren lyserød, og har en blomsterform meget lig den sirlige Paul Noël. På et af billederne troede jeg først at der var tale om en Dr Ingrid pelargonie, men det var altså bare rosen i en krukke. Skønheden hedder: ´Souvenier de Mme Auguste Charles´
Jeg håber Lars-Åke tilgiver mig at jeg bringer det famøse billede fra hans suveræne bog, for jeg må altså bare lige vise hvilken rose der har hjemsøgt mig så længe. Da jeg læste den havde kraftig frugtagtig duft, klikkede jeg!!! Så nu venter jeg spændt på posten, og håber at jorden forbliver varm nok til at jeg kan plante den.(har lagt en papkasse over jorden hvor den skal plantes) ellers har jeg jord i drivhuset, og i så fald bliver den pottet foreløbig.
Rosen skal stå på den ene side af min nye forlængede"passage", for der mangler lidt højde og fylde på hver side, for at det vil føles som en sti gennem et bed. På den anden side kommer ´Heritage`til at vokse. Det var den første Engelske rose, som jeg bare måtte have i haven, men desværre trivedes rosen ikke i den traktoseramte jord, jeg kunne tilbyde dengang. Først nu har jeg igen vovet at forsøge mig med den, for selveste ´Heritage´fortjener da en chance til :)10 kommentarer:

 1. Hej Alice..skøøøn Blog du har, og sikke fantastiske billeder. Jeg er ny her i Blogland, og fik sådan lyst til at lave min egen blog, efter at have fulgt lidt med på rundt omkring i bloghaverne.Det er jo både sjovt og spændende og herligt at følge aller jer andre i jeres passion.
  Mange Hilsner fra Linda. Casa Asti

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda og Velkommen i Blogland :) Tusind tak for roserne, jeg startede lige som dig med at opdage det her fantastiske univers, efter lang tid besluttede jeg mig også for at prøve at lave en blog. Jeg anede ikke hvon det fungerede, men pludselig var den en realitet! ganske nemt! Det er rigtig god følelse at kunne dele sin glæde og passion herinde :)
   Mange hilsner Alice

   Slet
 2. Hej Alice
  Du HAR overbevist mig om, at jeg ikke kan leve uden Common Rose, den må jeg bare eje. Heldigvis kan den fås hos jasroser.dk, så er det jo billigere. Jeg kan også bedst lide de kuglerunde hoveder fremfor de flade. Souvenir d´Malmason er en dejlig rose, men første blomstring rådner næsten altid for mig på grund af vejret, så det er først i anden blomstring, jeg kan nyde duft og blomst.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth! He he, jamen... jeg har altså næsten kun fotograferet Common Moss :D
   Ærlig talt så undrer det mig at jeg ikke har taget flere billeder af roser i nærbillede, hav dælen tænkte jeg dog på hele sommeren? Jeg var nok så optaget af at skabe haven´s helhed, at jeg også kun fotograferede helheder. Til næste sommer ska det blive anderledes! Jeg havde iøvrigt heller ikke lige planer om at lave blog da roserne blomstrede i sommers. Uhhh det er så ærgeligt når blomstringen bliver ødelagt af regn :(
   Mange hilsner Alice

   Slet
 3. Uha Alice, hvor kan jeg følge dig mht de gamle rosers særlige "aura" af historie, romantik og ægthed....

  Da jeg var barn fandt jeg (på en de utallige dejlige svenske auktioner, som har beriget mine somre) 3 ikke nye reproduktioner af Redoutés roser. De hang kun kort tid på væggene, men venter nu i kælderen på en dag at flytte ind i sommerhus eller hvad livet nu bringer (pigeværelse har vi ikke brug for her med to drenge...).
  Havde fuldstændig opgivet tankerne om at sådanne roser stadigt fandtes og en dag kunne blive en del af mit havebillede, så lykkelig blev jeg, da jeg året efter egen have blev en kendsgerning, fandt ud af at de gamle roser lever i bedste velgående.

  Er dog 100% gennemsyret af misundelse over din "rosenbibel" som bare ikke er til at opstøve antikvarisk. Har søgt og søgt uden held, men hvor jeg synes den mangler i min samling...

  Mange hilsner, dejlig første december og drys af sne fra
  Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Katinka, det er skønt at møde folk, hvor man føler at der er en forståelse for noget man har gået passioneret op i, det var der ikke rigtig nogen der gjorde da jeg kom slæbende hjem med roser i starten :D
   Jeg har også Redouté billeder i gemmerne, som jeg ville ønske jeg havde et sommerhus til at hænge dem op i :) Havde i lang tid kun et enkelt, og ønskede mig så meget, nogen flere i serien. Pludselig havde Netto dem så... til netto priser... Jeg nød dem i en tid, men det blev på en måde lidt for meget at have dem hængene i hjemmet. De er ganske rigtig lidt pige-værelses-agtige :)
   Jeg købte begge bøger i værket: Lars-åke Gustavsson´s Rosen Leksikon, i en svensk boghandel i St. Kongensgade Kbh. Det er jo godt nok mere end 10 år siden, men jeg kan slet ikke forstå hvis Rosinante er holdt op med at trykke den bog, for det er absolut en bog man må have i sin samling. Jeg håber da virkelig de stadig har bøgerne.
   Mange snepudrede hilsner og rigtig god week-end herfra
   Alice

   Slet
 4. Hej Alice.Har lige opdaget din dejlige blog,og har tilmeldt mig som fast læser.Smukke roser du viser.Kan næsten ikke vente til sommer når roserne springer ud igen.
  Her står den på juledekorationer i store mængder.Laver til naboer...familie og venner.
  Så det roder godt hos mig i disse dage.Men der er smadder hyggeligt at lave dem,så det gør ikke så meget.Jer lægger dem på min blog efterhånden som de bliver færdige.
  Rigtig god 1 dec.Jette(mit lille gods)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette og hjertlig velkommen :) Det lyder rigtig hyggeligt at du går og kreerer mange juledekorationer. Jeg elsker også at lave dem, men har ikke plads til mere end een, hvis der også skal være albuerum ved bordet. Dejligt at vi deler roseninteresse, man har altid noget at glæde sig til med haven og navnlig roserne.
   Rigtig god 1.dec til dig også :)
   Hilsen Alice

   Slet
 5. Waw, glæder mig til at se den blomstre til sommer. Det er skønt at have noget at glæde sig til...

  SvarSlet
 6. Hej Maria jeg kan slet heller ikke vente til det blir sommer og det hele starter med at blomstre igen. Ja, det er skønt at have noget at glæde sig til :)

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...