fredag den 15. februar 2013

Blommig Fredag: Kærlighed

Kærlighed forbindes heldigvis mest med den mellem mennesker; kæresten, forældre og børn. Kærlighed kan også være en overvældende følelse som rækker ud over de nære bånd, og favner hele menneskeheden, og den kan sagtens sættes i forbindelse med det sug i maven, man kan føle ved at se et billede af den skrøbelige, pulserende blå perle i universet, som vores enestående jordklode er.

Kærlighed er også en følelse der opstår når vi gennem haveprojekter, ender med at vokse lidt sjæleligt sammen med den have vi skaber. Jeg tror at alt hvad vi lægger meget energi og opmærksomhed i, kan udvikle sig til kærlighed, men jeg føler at det er med haven i særdeleshed.

Bortset fra mit barndomshjem, er det ikke de huse jeg har boet i der fylder mig med længsel, men derimod de tilhørende haver, som jeg har brugt tid i, og formet og tilplantet med glæde og forventning. Jeg har også boet nogle steder hvor jeg ikke gjorde haven til min, og disse vækker heller ingen følelse ved at se tilbage.

Jeg har desværre oplevet den store sorg at miste 2 elskede haver i løbet af de seneste 6 år. Den første var grundet et forlist ægteskab, og bagefter var det den  lejlighed vi flyttede til, som vedblev at stige i pris, så den efter de 4 år vi boede der, kostede 2000 kr ekstra pr. mdr.

Jeg sagde faktisk ja til vores nuværende bolig, uden at have set den, blot for at komme til at bo billigere. Heldigvis tilsmilede lykken os, og vi fik en pragtfuld have med mange muligheder oveni den dejlige lille bolig, og jeg kan intet mindre end kalde os rigtig heldige!

Alligevel stikker vemodet af og til, over tabet af de haver, jeg hver især troede jeg skulle følge resten af livet. Stemninger jeg havde skabt, forventninger om gensyn med væksterne. Jeg kunne slet ikke have alle planter med mig, og jeg ved desværre at nogle er fældet og ryddet af vejen, af hensyn til nye beboeres småbørn.

Under denne overskrift: Kærlighed, vil jeg således bringe en lille kavalkade af mistede og savnede haver, stemninger, planter og have-eye-catchere. Nu eksisterer de kun på mine billeder og i min erindring:
 
 
På bloggen: Bland rosor och bladlöss, kan du se mange flere indlæg under temaet: Kärlek
http://blandrosorochbladloss.blogspot.no/2013/02/blommig-fredag-karlek.html

49 kommentarer:

 1. Hej, ibland har jag lite svårt att läsa din text, skulle du kunna lägga till en översättning i en gadget , tycker det är synd att missa en del av din fina text
  Ha en fin helg Meta

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Meta. Jeg har før haft den der translate, men jeg tror ikke den virkede, jeg kunne ihvertfald intet clicke på den, men jeg prøver igen :)
   Tak, og håber også du får en dejlig aften :)

   Slet
 2. Fine billeder! Jeg har det som du: Jeg savner ikke de huse jeg er flyttet fra, men det er altså svært at forlade haverne. Og ikke helt i orden når nye ejere bare fælder og graver op ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana og Tak! Godt at høre at jeg ikke er alene om det med at haverne huskes med større kærlighed :)
   Ja, vi indretter jo alle vores have efter behov, men jeg ville ønske at flere opdagede, at det lettese ikke blot er, at lave haven om til kun græs/hæk. Jeg er ihvertfald begyndt at tænke meget over hvor jeg sætter en plante, så jeg giver den bedst mulig chance for, at den ikke irriterer en ny beboer.

   Slet
 3. Det var en flott, men også en trist historie du forteller. Jeg har opplevd mye av det samme som deg, og jeg savner også noen hager hvor jeg la ned masse arbeide og kjærlighet. Det er da godt at du var så heldig at du fikk en ny bolig, og en ny deilig hage.
  Jeg ønsker deg en god dag/ weekend. Klem fra Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit og Tak :) Det er hårdt når man oveni flytning og hensyn til f.eks. børn, også skal vælge at sige farvel til nogle planter, man ikke lige magter at prøve at flytte. Den første af haverne medtog jeg kun nogle ganske få planter, for jeg syntes haven skulle overdrages "hel". Men ikke mange planter blev skånet af ny ejer!:/
   Så anden gang tog jeg henved halvdelen af dem jeg havde plantet, og jeg havde kontakt med de nye der skulle flytte ind, alligevel var noget klippet helt væk året efter! Grrrr!
   Men heldigvis har jeg lært noget i de år, om kombinationer jeg kan lide osv. så i det samlede har tiden ikke været helt spildt!
   Rigtig dejlig weekend ønskes du herfra! :)
   Klem fra Alice

   Slet
 4. Fint och vemodigt du skriver! Så vacker bilder!! Förstår din saknad! Jag har "bara" haft denna trädgården som jag har nu, och det är klart det skulle vara sorgligt att lämna den. Men samtidigt spännande att få en ny trädgård att ta sig an och planera och fundera runt. Men det är inget vi planerar just nu, men kanske i framtiden.
  Trevlig helg.
  Kram Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Maria og Tak :) Tidligere har jeg også flyttet, hvor jeg så det som spændende hvad der nu ventede af omgivelser, lysindfald i det nye huse og ikke mindst det at få en ny have med masser af nye muligheder, så jeg forstår godt hvad du mener! :) Min umiddelbare sorg over at måtte forlade de to haver, forsvandt også ret hurtigt, da jeg så muligheden i det nye jeg flyttede til! Men ind imellem stikker det altså i hjertet når jeg lige får et billede på nethinden, af en særlig blomst som skulle til at blomstre nu...
   Ha en dejlig weekend!
   Kram Alice

   Slet
 5. Håller med, fint och vemodigt! Mycket kärlek i dina bilder!
  /Cika

  SvarSlet
 6. Vackert och sorgligt, en konst att kunna gå vidare.
  Kram

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Inger og Tak :)
   Ja, det kan være svært, beslutningen kan let tages, men det er ikke altid følelserne og sjælen marcherer i takt med beslutningen!
   Kram Alice

   Slet
 7. ÅÅååå...så vakker du forteller..og jeg kan kjenne din vemod selv om jeg ikke har opplevd dette.
  Nydelige bilder..og en herlig tolkning:)
  God helg:))

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Inger Marie og Tusind Tak :)
   Rigtig god aften!

   Slet
 8. Tak for den fine historie Alice, godt du var heldig at få en dejlig have nu.
  Jeg har ikke været haveinteresseret så længe, at jeg har prøvet at flytte fra en have, heldigvis. Jeg kan slet ikke tænke på, når jeg en gang skal forlade min dejlige have, men forhåbentlig varer det mange år.
  Jeg kan sagtens forestille mig, hvor slemt det må have været at flytte fra skønne planter og tænke på, at andre bare fælder dem. Så kunne du lige så godt have taget dem med dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth :) Ja, bagefter ærgrede det mig at jeg ikke tog mange flere planter med mig! Især første gang, hvor jeg kun tog ganske få med, jeg syntes haven skulle overdrages "hel".
   Tjaa, det var nu også noget med bare hurtigst mulig at komme videre, og bygge det nye hjem op fra en frisk hjalp meget. Men senere er jeg gang på gang kommet i tanke om planter jeg efterlod, og som jeg er ked af gik til. Fik nogle meldinger fra tidligere nabo om alt det de ryddede, men har slet ikke lyst til at gå tilbage og se det...

   Anden gang var jeg faktisk i kontakt med de nye der skulle flytte ind, de fortalte hvor de ville sandkasse miljø og sådan. De sagde også at de gerne ville beholde klatreroserne ved hegnet og pergolaen, men disse var skåret helt ned da jeg var forbi året efter... så jeg var faktisk lidt vred, når de nu bare kunne have fortalt mig det, hvis de fortrød!
   Ja, heldigvis fik jeg en dejlig ny have, som har mange nye muligheder :)

   Slet
 9. Fint og tænksomt indlæg, jeg kan følge dine tanker langt hen af vejen, tænk hvor meget arbejde og forventninger som er lagt i jorden.
  jeg tænker også på hvad som er tilbage i min have jeg ikke har fået med,ok jeg ejer stadig huset som er lejet ud ,men der er lidt langt for at hente planter!
  Fine fotos:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jan og Tak :) Ja, man knytter sig til det man går og bygger op og venter på at gense år for år! Ja det er sandelig ikke lige til at hente planter med en tur gennem hele europa! Jeg håber da din have ikke bliver ændret for meget, eller bliver alt for forsømt!
   Rigtig god weekend :)

   Slet
 10. Fint skrivet, förstår precis hur känt då förlorat dina trädgårdar.
  De blir oss kära med åren och alla timmar men lägger där-

  Kram

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ing-Mari og tak :) Ja, vi knytter os til en kær have, som vi har arbejdet på at give væksterne de bedste betingelser for at trives i! Det er jo liv, og ikke en ting! :)
   Kram

   Slet
 11. Hej Alice.Fin lille historie om dine haver,som du savner.Men dejligt at du nu har et sted du er glad for.Jeg har kun haft denne have
  som jeg er rigtig glad for,og jeg håber vi kan blive boende her i mange år endnu,og har krafter til at holde den som man gerne vil.
  Rigtig god weekend til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette, jeg bliver så glad når jeg hører om jer, der har en have gennem mange år! Det giver håb om at det også kan lykkes for mig, for min nuværende have vil jeg også gerne blive i rigtig længe. Præcis som du siger: Så længe man har kræfter til at holde den som man syntes den bør holdes.
   Tak Jette og jeg ønsker også dig en rigtig god weekend!
   Knus Alice

   Slet
 12. Man kan verkligen sörja en trädgård, kanske svårt för vissa att förstå. All tid och glädje som man har med en trädgård, många minnen. Jättefina bilder och inlägg. Tack!
  Ha en härlig helg!
  Kram Hélena

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind Tak Hélena, ikke mindst for at du forstår :)
   Ha en dejlig aften!
   Kram Alice

   Slet
 13. Förstår att det måste vara svårt att lämna en sån fin trädgård! Än får jag förhoppningsvis ha kvar min länge, men det är klart att barnen blir stora fort och lämnar hemmet så man vet aldrig......Ha en fin helg. /Anette

  SvarSlet
 14. Jeg har også flyttet fra noen hager og det er like vanskelig hver gang. Spesiellt trist er det når de som flytter inn lar alt vokse igjen eller fjerner det man har plantet. Men heldigvis finnes det nye hager å grave i og nye planter å kose seg med:-)
  Fantastiske bilder du viser idag og nydelig tekst!
  Ha en fin fredag!

  SvarSlet
 15. Åh,vilka underbara bilder du visar!
  Hälsn
  AnnA

  SvarSlet
 16. I can understand the pain you feel when you have to leave your so beloved garden to somebody else.
  I hope you are very happy now with your new house and garden.
  Have a wonderfull evening Alice.

  SvarSlet
 17. Underbar kärlekskavalkad.
  Ha en härlig helg
  Vivian

  SvarSlet
 18. Åh, så vackert skrivet och vilka vackra bilder! Förstår att man saknar trädgårdar man skilts ifrån, än saknar jag bara den trädgård jag växte upp i, men den präglade mig nog rätt mycket, har jag förstått efteråt! Hoppas du får en fin helg! :) Mia

  SvarSlet
 19. Alt er sagt så jeg sier bare fabelfantasisk.
  God helg og klem fra Marit.

  SvarSlet
 20. Ja det er trist at miste en elsket have. Men med en ny lever drømmene straks videre. Heldigvis kan man på kun en sæson skabe vidunderlig frodighed med etårige sommerblomster. Håber at du må beholde din nuværende have i mange år.
  K.H. Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet
 21. Jag har också tappat en stor och uppvuxen trädgård ( separation) så jag förstår din sorg. Det tog långe innan jag orkade titta på bilder från den.Nu har jag en ny men hyrd så jag vet att även denna kommer jag att få gå ifrån en dag.
  Ha en underbar helg!!

  SvarSlet
 22. Hej Alice.
  Jag har också varit med om att förlora en trädgård jag älskade innerligt. Jag saknar den mycket när jag tänker på den, men jag hoppas att det kommer att finnas tid och ork att börja på nytt och skapa en plats som känns underbar och där kärlek kan flöda. Vi får inte ge upp fast det ibland känns tungt när vi förlorar något vi älskar.
  Ha en fin helg. Kram Maria

  SvarSlet
 23. Ja det er vemodigt at miste, noget man holder meget af. Men godt er det, at du kan fremkalde minderne ved hjælp af billeder, du fik taget!
  Med tiden kan du jo genskabe det tabte i din nye have. Jeg håber, du kan beholde den i mange år fremover!

  SvarSlet
 24. Hei og takk for din hilsen hos meg:-) På den måten oppdaget jeg også den flotte hagebloggen din! Nydelige blomsterbilder du deler. Jeg ser fram til å følge deg videre:-)

  SvarSlet
 25. Takk for at du deler både den vakre og vemodige historien med oss. Forstår deg godt. Ønsker deg en fin helg.

  SvarSlet
 26. Fine betragtninger over emnet kærlighed og godt skrevet, Alice:) Jeg kan sagtens følge dig også, men heldigvis har du da minderne og billederne og så lysten til at genskabe eller ny-skabe i din nuværende have, som du forhåbentlig skal bo i i mange år. Min haveinteresse var ikke ret stor i vores forrige have, hvor vi havde tre små børn, men interessen tog fart da vi byggede vores nuværende hus og skulle etablere have. Ja, kærlighed har mange ansigter.

  god weekend fra Ulla

  SvarSlet
 27. Måste varit svårt att förlora trädgårdarna, man har ju så mycket planer och minnen med dem. Och det tar tid att få till den som man vill. Vackra bilder!
  Ha en skön helg!

  SvarSlet
 28. Kanske våra trädgårdar bara är en lånad tid då vi får försöka skapa en glimt av det himmelska paradiset här på jorden (så gott det nu går), men likväl måste det vara svårt att lämna en trädgård där man planterat sin längtan, dröm och förhoppning.
  Fina bilder du har kvar som minnen, tack att du delar detta med oss andra.
  Ha det gott.

  SvarSlet
 29. Vilka fantastiska foton. Inget kul att få lämna sin älskade trädgård som man har byggt upp.

  Kram och en fin helg till dig.

  SvarSlet
 30. Förstår mycket väl din saknad efter de tidigare trädgårdarna.
  Men jag är övertygad om att med din kärlek till växter kommer en ny vacker trädgård att skapas.

  Mycket kärlek i ord och bild.

  Önskar dig en trevlig helg!

  SvarSlet
 31. Får vondt når jeg leser, og ser på bildene dine. En hage en har fulgt gjennom flere år, gått hagevandringer i, vært spent om våren om alt har overlevd og miste det, er kjærlighetssorg. Men det kommer en ny vår. Ha en riktig god helg! Hilsen Anne

  SvarSlet
 32. En vakkertrist hsitorie du forteller, godt da å kunne glede seg over bilder fra havene du har mistet. God helg!

  SvarSlet
 33. Top fotografiske billeder som får mit sommerhjerte til at smelte på en kold lørdag i februar - tak :O)

  SvarSlet
 34. Verkligen ett sorgligt inlägg och det måste vara hemskt att lämna en älskad trädgård om man inte själv väljer att göra det!

  Ha en härlig helg!

  //Veronica

  SvarSlet
 35. Det er vemodig å måtte forlate sin kjære hage. Jeg felte tårer da jeg mistet min barndoms hage som mor og far hadde tilbragt alle sine år på å skape. Men minnene blir heldigvis ikke borte. Så er det godt å høre at du har funnet kjærlighet til ny hage. Lykke til med den.

  SvarSlet
 36. Vilka underbara bilder! Jag förstår att det måste vara sorgligt att lämna så vackra trädgårdar!
  Ha en skön helg,
  carina

  SvarSlet
 37. Tusind Tak for jeres forstående ord og opmuntring! Det varmer usigelig meget at læse om jeres forståelse, både fra jer der har prøvet det samme, og fra de af jer der bare ved hvor sorgmodigt og hårdt det måtte være hvis/når I bliver nødt til at flytte fra jeres elskede have.
  Livet og vor tid med haven, er jo ganske rigtig kun et kort "vingesus" i evigheden, og haven vil leve videre med nye beboere og ændres efter deres behov, vi kan blot påskønne og glædes over den tid vi har den i varetægt, og alle de vidunderlige stunder og glæder den bringer os! :)
  Tak endnu engang, og jeg ønsker for jer alle, at I først skal forlade jeres elskede have, når I er mætte af dage!!

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...