onsdag den 28. maj 2014

Den yndigste rose er fundet... og blomstrer!

Tak til Lisbeth fra Høneballehaven og til Claus Dalby fordi de har præsenteret den vidunderlige rose Odyssey! Tak til Roser til Haven, for at være det eneste sted i Danmark hvor rosen kunne købes, jeg er så glad for at have denne skønhed i min have:
Blomsten forrest sprang ud i dag, og den bag ved åbnede sig i går. Rosen er køn i alle stadier, men fuldstændig betagende når støvdragerne er helt synlige.
Rosen herunder hedder Bridge of Sighs og er en lav klatrer. På denne side af buen sendte rosen en enkelt 2m lang stængel op sidste år, og jeg er meget imponeret over at den har sat så mange blomster på en lodret stængel, og ikke mindst over hvor jævnt de er placeret. Det var et impulskøb, så jeg havde ganske glemt Multi Blue... Håber dog at de klæder hinanden.Helt nede i bunden af planten er et par blomster sprunget ud

Bridge of Sighs har en meget varm orange farve, som hurtigt bleger til en ret speciel blød tone, men den dufter kraftigt og vidunderligt af violer, og så kan man godt leve med et orange pift i haven.Herover er det Crownprincess Margareta som også lige havde en tidlig blomst ude, og nedenunder er Buff Beaty ved at åbne festen:


Jeg vil gerne gøre opmærksom på at jeg overhovedet ikke sprøjter mine roser, og jeg syntes slet ikke det er så svært at dyrke dem giftfrit, når de:
1. Bliver vandet tilstrækkelig og får en god gødning. Jeg bruger organisk rosengødning 1-2 gange i forår/forsommer + 1 gang om vinteren med nogle håndfulde komposteret kogødning over, samtidig med at de får granris. Det bliver først bearbejdet lidt ned i jorden om foråret, når granrisene fjernes og den første forårsgødning er givet. (det organiske gødning opløses langsomt, og tidligere så jeg ofte uopløste gødningskorn i efteråret, defor valgte jeg at gøde som ovenstående)
2. Syge blade skal fjernes hurtigt, helst hver dag! Også fra jorden! Blade der ruller sammen eller klæber sammen, er inficeret af en larve som bliver til et nyt flyvende og æglæggende insekt næste år, hvis bladet ikke fjernes. Blade med synlige tegn på svampesygdom fjernes ligeledes straks (husk at vaske hænder ofte så du ikke inficerer raske blade. Jeg tager altid syge blade med ind i køkken skraldespanden, så kan jeg lige vaske hænder samtidig)
Det er tidskrævende, men en hyggelig beskæftigelse og man lærer sine roser at kende :-)


Geoff Hamilton herover, er også rigtig godt på vej. Til slut Gloire de Dijon under vinduet, som har været igang med blomstring i 1½ uges tid.


Rigtig god Kristi Himmelfart ferie!

25 kommentarer:

 1. Utroligt at vi kan nyde roserne allerede fra maj måned, det kan da kun blive en lang og skøn sommer. Jeg har også lige hygget mig med et rosenindlæg. ;o)
  Dejligt med dine tips til sunde roser. :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er helt usædvanlig tidligt med roser, jeg husker ihvertfald ikke de har startet så tidligt før. Lad os håbe på en lang og skøn sommer, og det kunne det heldigvis godt tyde på, med det her skønne forår! :-)
   Kh Alice

   Slet
 2. Ja den lyserøde rose er sandelig flot! Men hvad hedder den? Har jeg overset det? Tak for råd godt at høre hvad I andre rosen elskere gør. God Kristi himmelfart

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih altså... kunne jeg glemme at skrive at det er Odyssey? :O Jeg satte nemlig først lige navn/billedet på min side om: Roser, og så følte jeg jo jeg allerede havde præsenteret den! Tak fordi du gjorde mig opmærksom på fejlen! :-)
   I lige måde!

   Slet
  2. Tak den vil jeg se efter for den er da bare så smuk!

   Slet
 3. Underbart att se rosor i blom! Jag gillar Odyssey jättemycket, köpte min i England.
  Trevlig helg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Inger
   Ja, i år er roserne utrolig tidlig med blomstringen, jeg tror aldrig jeg har set det så tidligt. Jeg læste at Odyssey blev introduceret i England allerede i 2001,så det er mærkeligt at den ikke bliver solgt flere steder. Jeg har kun hørt om den i et par år, og da jeg så hos en anden blogger, at den næsten blomstrede kontinuerligt, så måtte jeg bare have den i haven :-)
   Tak, i lige måde!

   Slet
 4. Det er helt fantastisk med roser i blomst allerede og ja, dejligt at vi er blevet introduceret til den smukke Odyssey. Jeg har også købt to eksemplarer af den i år, og man kan nu også få den et andet sted på Fyn...
  Min Crown Princess Margareta er slet ikke så langt som din, til gengæld har jeg andre roser i blomt. Det er godt at høre dine erfaringer og gode råd med rosendrift uden sprøjtemidler. Det kan kun blive en lang og skøn rosensæson, hurra for det :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er helt vidunderligt at vi bliver forkælet med roser i Maj! Det er skønt med vores blogverden, at vi kan få råd og kendskab til planter vi ikke lige selv støder på, jeg kan godt forstå du købte 2 af denne rose. Jeg må indrømme at det var den sidste lille spot hvor der kunne gro en rose, og jeg blev fristet til at plante den sammen med en Burdundy Ice, det tror jeg bliver et smukt makkerpar. Dejligt at høre at Odyssey bliver solgt flere steder nu.
   Ja, jeg så du har en masse andre skønne roser i blomst, her er det lidt spredt at der lige er en enkelt i blomst, blandt andet Crown Princess Margareta.
   Jeg blev selv overrasket over at det ikke var så svært at have sunde roser uden sprøjtning, så efter et par år havde jeg mod på nogle af de sorter som er berygtet for deres sygdoms-modtagelighed, flere gik det rigtig godt med,men jeg har prøvet en bourbon rose som så forfærdelig ud hver sensommer!
   Ja, roserne har fået en rigtig god tyvstart, så vi kan vist godt forvente en masse af dem i år! :-)

   Slet
  2. Ej, hvor sjovt - jeg har også plantet Burgundy Ice ved siden af Odyssey - nu må vi se om vi bliver tilfredse begge to - jeg glæder mig til at følge dine i hvert fald.

   Slet
  3. Ja, det er da sjovt! :-) Men... de passer bare så godt i tonerne sammen (på foto) Nu er Burgundy Ice lige ved at springe ud også, og deres knopper er fuldstændig ens! Lige fine og slanke, og nu hvor begge roser har farve i knoppen, er det nøjagtig samme farve! Jeg tror vi har gjort et meget heldigt valg! :-)
   Kh Alice

   Slet
 5. Tænk at det allered er rosentid! Og du har så mange vidunderlige roser, Alice! Det er virkelig en helt eventyrlig have du viser os!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana
   Ja, det er utroligt så tidlig de blomstrer i år! Skønt! Ja, jeg har måske overdrevet lidt med roser, men da jeg har mistet to rosenhaver, har jeg været temmelig ivrig efter at genetablere en ny... og da det tager nogle år, bliver man let fristet til nye, fordi de første endnu ikke rigtig ser ud af noget! :D
   Tusind Tak Nana og i lige måde, for sjældent ser man en have med så mange smukke blomstrende buske og træer, som passer så godt med huset, som netop i din have!:-)

   Slet
 6. Hej Alice!
  Hvor er det smukke rosenbilleder, den ene er næsten smukkere end den anden og det er tæt på mundvandet løber, et sandt eldorado, og elsker at høre at der ikke sprøjtes!
  Mange hilsner Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette!
   Tusind Tak, jeg elsker at prøve at tage billeder af al den skønhed, men ofte kan billedet slet ikke kan måle sig med blomsten i virkeligheden!
   Uh ja, sprøjtning tænder også mig totalt af! At dyrke et lille paradis, og så bruge gift for at opnå det, virker helt paradoksalt på mig!
   Mange hilsner Alice

   Slet
 7. Dejligt jeg kunne inspirere dig, Odyssey er en skøn rose, som jeg ikke vil undvære, den blomstrer ikke hos mig endnu.
  Smukke billeder som blev nydt her og tak for råd omkring roserne. Jeg skal ud og pille blade af nu :)
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth!
   Jamen, selvfølgelig kan du inspirere mig! :-) Vores haver adskiller sig mest p.g.a. deres størrelse og de forskellige muligheder det giver. Jeg er så glad for all den blomsterpragt du viser, og der faldt jeg altså totalt for Odyssey! Tak for det! :-)
   Ja, de syge blade skal plukkes af, det anbefaler Rosenselskabet uanset om man sprøjter eller ej!
   Kh Alice

   Slet
 8. Den står også højt på min ønskeseddel. Har set den i Lisbeths have, og den er helt fantastisk. Jeg skal dog lige have lavet nye bede først. Du har mange skønne roser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte!
   Jeg opdagede den også hos Lisbeth, hvor den bare blomstrede konstant! :-)
   Det er første år jeg har den i haven, så jeg ved endnu ikke så meget om den, men den blomstrer lystigt allerede og dufter skønt, og har tilmed ingen syge blade endnu. Jeg har også læst rigtig meget godt om den, som passer med Lisbeth´s indlæg om den, så der er vist ikke tvivl om at den er en rigtig god rose!
   Ha en dejlig dag!

   Slet
 9. Beautiful flowers and colors. Your garden is amazing !

  SvarSlet
 10. Wonderful roses in stunning colors.
  Greetings, Karin

  SvarSlet
  Svar
  1. Greetings Karin and Thank you very much! :-)

   Slet
 11. Ja, nå er rosefesten i gang :-) 'Odyssey' er jo aldeles nydelig! Napping av blader er blitt rutine, men det kan bli litt mye til tider!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jaaaa, i år er der rosenfest helt utrolig tidligt! :-)
   Ja, Odyssey er virkelig smuk! Godt at høre du også er ude at nappe blade af, men du har helt ret i at det kan blive for meget. Nogle gange virker det som om man blot går rundt og leder efter "fejl" så er det man lige skal tage en slapper og give sig tid til at nyde i stedet! :-)

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...