mandag den 7. januar 2013

Som smukke skulpturer


En glæde ved Januar er der da, for nu hvor træernes stammer står nøgne, er der tydelige spor at læse i barken om træernes vilde unge dage... nåhh, sikkert ikke... men ihvertfald kan man finde ar og "rynker" som siger noget om deres fortid.

Blandt andet snoninger af stammen! Det ligner smukke skulpturer, eller bevidste forsøg på at manipulere træet til at gro snoet for at lette møbelforarbejdning...

Der gror en del træer i vores område med sådanne snoninger et stykke oppe på stammen, og jeg lagde hurtigt 2 og 2 sammen. Skoven som disse træer står i, består først og fremmest af meget høje, men ikke  ældgamle egetræer. (stammerne er ca 50-70cm i tværsnit) Under dem gror en hel del bøge som er en del lavere og yngre, dvs at egene har stået her alene engang. Underskoven har været meget lys dengang, og så spirer der bregner og kaprifolier frem efter nogle år, og ligeledes selvsåede småbøgetræer mm. Kaprifolierne har boltret sig i småtræer, og omfavnet heftigt under deres forsøg på at nå op i toppen og lyset for at blomstre.

Unge bøgetræer vokser jo forholdsvis hurtigt, og de har en tæt  krone som lukker lys ude når de opnår en vis alder, ihvertfald er skovbunden meget mørk på de steder hvor jeg finder disse træer med snoet stamme. Mangel på lys har kaprifolierne ikke kunnet klare, og de er gået til. Man kan stadig finde ret store døde grene fra kaprifolier rundt om derinde. Ja, det er et sandt historisk slag på liv og død!

De omklamrede "tilfangetagne" træer har således overlevet deres knusende besættelse, og har kunnet fortsætte med at vokse, men de er mærket for livet!

Kaprifolien, denne smukke duftende skovranke er altså synderen, her taget på fersk gerning!
Læg iøvrigt mærke til at alle snoninger viser at kaprifolien vokser MED uret, det kan være nyttigt hvis man står håbefuldt med en lille ny pistling :) 

19 kommentarer:

 1. Hej Alice
  Ja, sikke nogen markante flotte proptrækker bøge, tror faktisk at du er inde på noget - måske det kunne bruges?
  Hvis du vil have den -altså kaprifolien- til at vokse den anden vej måske et lille glas Barolo ville kunne gøre det?

  SvarSlet
 2. Skønne, skønne stammer - så smukt hvad naturen kan frembringe.
  Kh Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, naturen er virkelig forunderlig!
   Kh Alice

   Slet
 3. Meget markant og sjovt at se på.
  Så forleden et træ der havde omklamret en pigecykel og var på vej i højderne. Træer har grokraft og vil frem i verden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ej, det ville jeg gerne nyde synet af :-D Fantastisk! Ja det er en utrolig grokraft de præsterer, sådan et stykke snor glemt om en stamme i et par år, og så kan det være rigtig svært at lirke den af.
   Ha en god aften :)

   Slet
 4. Spændende historie og spændende billeder. Sikke tanker man kan gøre sig, når man går der i skoven.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, man går der og ser sig omkring og spotter mærkværdigheder når man går der så tit, og prøver at regne den ud ved at se på sammensætningen af træer og størrelse. Det er noget af det man har mest af, mens man lufter hund... det er tid! Og det er en kærkommen luksus i vores samfund. Man tænker så godt og stille på sådan en tur.
   Mange hilsner Alice

   Slet
 5. En fortryllende og måske fortryllet skov.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Marie, skoven føles faktisk helt fortryllet!
   Med havehilsen Alice

   Slet
 6. Hej Alice.Spændende træer du viser.Det er forunderligt som naturen viser sig.
  Jeg er også vild med spændende træer....specielt platantræer som de har rigtig mange af i Frankrig,hvor vi kommer tit.God dag til dig Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette. jeg holder også rigtig meget af platantræer, de har det smukkeste bark! Vi har rigtig mange platantræer nede i Bymidten hvor jeg handler.
   Rigtig god dag til dig herfra :)

   Slet
 7. Nog är trädstammarna som vackra skulpturer, alltid. Spännande och härliga.
  Hej från Törnrosa

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du har ret Törnrosa, træstammer er altid smukke og fascinerende!
   God aften til dig herfra :)

   Slet
 8. Hvor sjovt med en skov med snoede stammer. Jeg vidste ikke, at kaprifolier snoede sig én vej. Det er det samme med blåregnen - den ene sort den ene vej og den anden sort den anden vej.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susanne. Jeg vidste det heller ikke, det var da jeg lige gennemgik teksten for fejl osv. at jeg så det, og så ville jeg lige give observationen videre i 11. time :)
   Jeg købte en blåregn i sommers uden at vide det med de to sorter, så jeg sendte den rundt med uret, heldigvis accepterede den det, men det var altså ikke engang fordi den var samarbejdsvillig! :)

   Slet
 9. På den sydlige halvkugle vokser de den anden vej.
  Ligesom vandet løber den anden vej ud af vasken syd for ækvator.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var også nyt for mig! Hold da op hvor spændende! Kan det mon så være at det fordi plantespidsen følger solen ? Står man på sydpolen må solen da se ud som om den går den modsatte vej... eller?
   men det med vandet... hmm det må være noget magnetisme fra jordens indre ... Det lyder meget spændende!
   Mange hilsner Alice

   Slet
 10. Nej hvor sjovt Anne Marie det vidste jeg ikke...jo det med at vandet løber den anden vej, men at planterne vokser den anden vej på den sydlige halvkugle, det var ny viden for mig.

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...