søndag den 22. november 2015

Skønheden og

Uhyr.. ligheden!

Da vi i går aftes fik snevejr, glædede vi os til en aftentur, når sneen rigtig var begyndt at ligne noget, og der var allerede faldet 25 cm sne, da vi gik ved 21 tiden. På med høje vinterstøvler, hue og jakke, og ud i Eventyr-verdenen udenfor. Det var umådelig smukt, rent Disney! Grene var bøjet mod jorden og jeg har aldrig tidligere set så tykt lag sne på grene før.
Verden var vidunderlig lys af sneen og selv i skoven virkede det helt lyst. Det sneede desværre alt for meget til at tage kamera med ud, for snefnuggende var kæmpestore og våde, og vi fik hurtigt gennemblødte handsker og hår. Men jeg ville ønske jeg havde kunnet tage billeder af den vidunderlige hvide verden.
Mens vi gik i skoven hørte vi nogle "fjern torden" agttig lyde, af store grene der flækkede, så lige pludselig blev stemningen mindre eventyrlig, og vi søgte hen mod nærmeste udgang, mens vi spejdede op mod kronerne for at undgå at passere under store egetræer... Jeg kan ikke huske at have oplevet at kæmpegrene brækker af træerne pga. sne, men jeg husker alt for tydeligt, lyden af flækkende trætoppe, fra Oktoberstormen 2013, men dengang blandede lyden sig med den brølende larm af storm gennem en skov!
I går ved 21 tiden, var der derimod helt stille! Udenfor skoven kunne man godt mærke at der var lidt blæst, for man fik sneen ind i ansigtet, men vinden kunne ikke høres, der var fuldstændig lydløst, bortset fra de spredte gennemskærende lyde af træ som flækkede og brækkede over... Uh ha, det føltes ildevarslende og uvirkeligt, mens alvoren gik op for mig... ikke blot hvor farligt der var i skoven når grenene var så tunge af sne, men også nødvendigheden af at få checket haven.

Da vi kom hjem brugte jeg en times tid på at ryste sne af nedbøjede roser, buske og den nye hæk som lå helt ned, samt at skrabe det mere end 20 cm tykke lag tøsne af drivhustagene. Inden jeg gik i seng ved 2 tiden, gentog jeg redningsaktionen i haven, hvor der igen lå næsten lige så meget sne på drivhusene... og endnu en frakke blev gennemblødt af det tætte snevejr.
I entreen og på badeværelset hænger stadig 3 frakker og afdrypper, vanter, huer, strømper og halstørklæder hænger rundt om på radiatorer, samt 4 par vinterstøvler på aviser! Sådan et kraftigt snevejr sætter sine spor! :)


Billederne her er taget kl. 11 søndag formiddag, hvor det meste sne var smeltet eller blæst af træerne, for blæsten tog til i løbet af natten. Men se lige hvor tykt lag sne der stadig sidder på disse tørresnore. Det viser hvor fast den våde sne var frostlimet til alt den landede på. Diameteren er over 10 cm...


Med sådan en tung sne fastlimet på grene, kan det ikke undre at selv store kronegrene kan brække over.


Der ligger mindst lige så mange kæmpegrene i skovbunden, som efter Oktober stormen i 2013.


Man kan vel gå omkring 10 meter, og så ligger der igen grene over stien i skoven... Uhyggeligt at tænke på at vi gik her lørdag aften, da grenene begyndte at brække af.


Mange stammer var flækket, men hænger stadig faretruende oppe i trækronerne...


Tænk engang at det smukke snevejr vi nød i aftes... var lige så ødelæggende som en stærk storm.


Træerne herunder er normalt virkelig smukke og harmonisk opbygget, jeg holder meget af dem og har overvejet at få sådan et i haven. De står 50 meter fra mit hjem, men i nat er de helt ødelagt af brækkede grene:


Det er så trist at se hvad sneen har ødelagt! Jeg er glad for at vi havde en vidunderlig tur i aftes, hvor vi intetanende nød sneen og det dejlige landskab, for dagen efter var der slet ikke noget at råbe hurra for...


Da jeg var nede for at handle så jeg en karport som var kollapset under sneens vægt, og dannede et trist M...
Heldigvis fik jeg reddet mine drivhuse, ved samlet at skrabe mindst 35 cm tung tøsne af efter aftenturen og kl. 2 om natten. Søndag morgenen lå der omkring 10 cm som var godt igang med at tø, så det lod jeg ligge. Vi har mindst fået 40 cm sne, men andre har desværre måttet døje med endnu mere.

Aftenens og nattens rednings aktioner, har også hjulpet i haven, så der blot er nogle knækkede buddleja- og rosengrene, og en opstammet Rose de Rescht med brækket stamme. Når sneen er smeltet vil jeg prøve at lave stiklinger af toppen, det lykkedes fint med Charles de Mills for et par år siden, da den brækkede ved denne årstid.
Den nye ligusterhæk, som lå ned begge gange jeg var ude og ryste sne af, stod fint om morgenen. Snevejret er gået voldsomt ud over skoven, men jeg er dybt taknemlig over at lyden af ødelæggelse derindefra, fik mig advaret i tide...


Opdatering d. 23 Nov. med solskinsbilleder:

De smukke træer er blevet beskåret for knækkede grene. Nogle af grenene var allerede knækket da vi gik aftenturen, så min søn og jeg rystede sneen af de nedbøjede grene vi kunne nå, og heldigvis er de grene ikke brækket. :)

Et kig ned af vejen hvor jeg bor.


I dag fik vi vovet os lidt længere ind i skoven, her mødte vi en betjent som sagde at det officielt var frarådet at færdes i Hareskoven, pga. nedstyrtnings fare, og da vejene ind til skoven var spærret af væltede træer, så kunne man ikke komme tilskadekomne til undsætning...Men hvor var der dog også bare smukt i solskinnet!:Efter at have fået den officielle besked om at al færdsel i Hareskoven var frarådet, spejdede jeg endnu mere grundigt op i trækronerne på hjemvejen... det var altså et trist syn!Vel hjemme igen måtte jeg lige en tur ud i haven, og her kunne man heldigvis finde et par fredelige motiver :)


Denne rosengren rystede jeg fri af det dybe sne på drivhustaget, 2 gange, natten til søndag, men det kan næsten ikke ses på de skønne Edenroser :)


Opdatering d. 23 Nov om aftenen:

Dr.1 Nyhederne/Vejret beskrev her til aften, fænomenet med de mange ødelagte træer, som en hundredsårs begivenhed!
De sammenligner fænomenet med den tilisning der ind imellem sker i USA, hvor træer og elmaster braser sammen under vægten. Det er heldigvis uhyre sjældent her i Danmark.
Klippet er nettop fra vores område, du kan se det Her


30.11  Tusind Tak for jeres hilsner! :)

Svar til Natascha:  Jeg har desværre ikke lavet video om det, og heller ikke set nogen, men det er en god ide! :)
Jeg sprang blot ud i det for 12 år siden, og hvis man holder sig til farver i terracotta nuancer, kan det slet ikke gå galt! Det er en fordel at bruge fortyndet maling, ind imellem meget tynd! (undtagen hvis det er glaserede krukker, da skal de have et dæklag først)

I del. 2 og 3, har jeg beskrevet ret udførligt, hvordan de forskellige krukker er malet. Link til alle 3 indlæg herunder:

Maling af krukker del. 1

Maling af krukker del. 2

Maling af krukker del. 3


Jeg håber at I er kommet godt igennem Gorm´ rasen!

Jeg havde håbet at han ruskede alle de flækkede grene i trækronerne løs (på billederne i dette indlæg) men nope! Vi skal længe endnu spejde op i træerne, så vi ikke falder i snak under en potentiel dræbergren!

Kærlig hilsen Alice

7 kommentarer:

 1. Hej Alice
  Ja sneen ser smuk ud, men når det er tung tøsne er det ingen spøg. Godt I gik hjem igen og ikke nåede at komme noget til. Da vi gik tur i eftermiddag med hundene, var jeg også bange for at grene skulle falde ned i hovedet på os. Vi gik dog kun under enkeltstående træer. Jeg gik i lang tid og prøvede at ryste sne af grenene på mine rhodoer, som hang hen ad jorden. Det var et trist syn, heldigvis tøede det efter 3 timer, og de rejste sig fint igen.
  Så jo jeg kender også til det med våde huer, handsker og halstørklæder for ikke at snakke om jakker. I morgen lover de solskin, det glæder jeg mig til.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 2. Tung tøsne kan jeg ikke lide. Det er kun smukt lige når det lægger sig...og derefter begynder det at ødelægge træer, buske og planter.
  Næ, hvis vi skal have sne, så lad det i det mindste blive puddersne...den er fin og let :)
  Godt der ikke skete noget med jer da I var i skoven... :)

  SvarSlet
 3. Den snön är inte roligt att få. Hur mycket än solen lyser dagen efter. Hoppas ni kan röja upp och att inte allt för mycket är förstört. Här har jag ingen snö men väl katt så det förslår. Det har blivit isskulpturer i vattnet och Kung Bore har strött sin vita frost omkring oss.
  Ha det gott
  Kram Meta

  SvarSlet
 4. Hvor er det vildt. Ja - Danmark er slet ikke gearet til så meget sne. Personligt var jeg også helt uforberedt. Både på, at der kom så meget - at det blev liggende - og at mine (nyplantede) hække lagde sig ned. Men smukke billeder gav det - og I kom hele hjem :-)

  SvarSlet
 5. Hej Alice :)
  Hvor blev jeg glad, da jeg fandt din blog- fordi den generelt er meget inspirerende og især, fordi jeg kunne se at det var muligt at male krukker, lige som jeg længe har ønsket mig at gøre, men forgæves søgt og søgt efter online om hvordan. Og min frøm er virkelig at kunne male dem, som den store gule du har, med røde blomster: http://alicesoesser.blogspot.dk/2013/03/maling-af-grimme-krukker.html.
  Men er dog stadig i tvivl om hvordan jeg egentlig gør, og ville derfor spørge dig, om du har en video (eller har set nogle videoer), hvor man kan se hvordan man gør det? Ville være en kæmpe hjælp :D
  Venligste hilsner Natascha

  SvarSlet
 6. Hej Alice, jeg håber at alt sneen nu er forsvundet og der ikke er sket nogen skader i din have. Det var godt nok meget sne i fik og her fik vi næsten så godt som igenting.
  Det er chokerende hvad sneen kan gøre af skade på så kort tid. Det var godt i kom ud af skoven så der ikke skete jer noget.

  Alice, jeg har fået nyt blognavn og ny blog adresse. Det har betydet at alle mine faste læsere ikke kan se mig og skal tilmelde sig på bloggen som faste læsere.Jeg håber at se dig inde på min nye adresse, jeg ved godt du ikke kan kommenterer. Men håber da på et tidspunkt at du får løst det problem.
  Kh fra Linda

  SvarSlet
 7. Hello Alice, warm greetings from Montreal, Canada! Your photos are so beautiful! :)

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...