mandag den 16. januar 2017

Vinter-lavendel og en ny havebænk

Lavendelblomster er bedårende og duften er lige så dejligt som blomstens skønhed, men jeg er egentlig allermest glad for mine lavendeler i vinterhalvåret, hvor de står som små grågrønne bølgende hække og giver den nøgne vinterhave lidt struktur.


Af samme grund klipper jeg ikke mine lavendel ned, men studser dem blot gennem sommerhalvåret. Indimellem er de så alligevel blevet for store og må klippes hårdt, men de bliver utrolig grimme af det, så det sker ikke ofte.

Men se lige her engang, hvor smuk en lavendel hæk kan præsenteres! Denne ville slet ikke tage sig lige så imponerende ud, hvis den blev klippet ned som man anbefaler. Min vej faldt her forbi for nylig, og jeg måtte bare forbi igen med kamera:Jeg er helt vild med den, og glæder mig til at komme forbi når den blomstrer til sommer. Meget smukt arrangement med stensætningen, så lavendelen får bedst mulig dræn og lys. Det er skønt at se, når nogen er så konsekvente i dyrkningen af en plante.

Herunder en opdatering af et par billeder d. 13 Juli 2017:
Jeg har desværre kun plads til at lade dem foran terrassen blive så store, og selv her måtte jeg skære den største betydeligt ind for et år siden, da den havde indtaget det halve af stien foran, nu er den heldigvis blevet pæn igen efter overgrebet:


Herunder en opdatering i Juli 2017 af de store lavendel foran terrassen, først et aftenbillede, derefter et morgenbillede set fra modsatte vinkel:

Jeg har altid drømt om en rigtig smuk bænk i haven... eller ihvertfald siden jeg i 80érne købte de første engelske havebøger. En stol her... og et bord der, af den stemningsfulde klassiske slags som jeg holder af, er det blevet til gennem alle de år.

Men se nu lige her hvad jeg fandt i dba efter nytår! Jeg ringede sælger op, og en masse havde allerede henvendt sig, men sku lige tænke over det (de håbede nok at kunne presse prisen) Så jeg slog til med det samme, og sælger ville gerne køre den enormt tunge bænk hjem til mig for bare 100 kr. Han og min søn bar den gennem huset ud i haven, og Voila! Så stod min store drøm bare der og strålede i haven, uden jeg havde rørt en finger!!!Jeg elsker den! Den er lige præcis så charmerende, og smuk på den lidt exentriske måde, som jeg allerbedst kan lide det! Mange klassiske støbejerns bænke er lige lovlig fine og pompøse, for ikke at tale om at deres størrelse ville være overvældende i min have, men denne er bare helt perfekt! Den ser måske lidt skævbenet ud, men sådan er modellen bare, den er helt stabil uden at vrikke nogen steder.

Det er en bænk som blev produceret i New York mellem 1860-1900, og vist også i England. Den blev leveret til flere Botaniske haver dengang, og endda til Det Hvide Hus! I dag koster den mellem 1500,- og 3200,- euro i udlandet, og kaldes American Twig Bench, og nogle steder kaldes den Oak Leaf & Serpent cast iron Bench, da den har et slangemotiv på benene. Tænk engang at jeg gav hvad der svarer til under 190 euro for den!

Sælger fortalte at den var gravet fri af et tørvelag ved Roskilde fjord engang i 50érne, formodentlig har den været udsigtsbænk ved fjorden, og sunket i jorden under en stormflod engang... Det er da spændende! Jeg er jo selv fra 50érne, og huset jeg bor i er det også, og bænken her fik altså et helt nyt liv samtidig. :)


Den har det smukkeste grenmotiv med egeblade og agern, og en klædelig rustpatina. Typisk vores kat at han lige skal op og ligge på den, det gør han på alt hvad vi kommer hjem med af nyt, papkasser og alt muligt! :)

Jeg var ikke et sekund i tvivl om hvor bænken skulle stå, for lige da vi flyttede ind, stillede jeg vores gamle Brugsen-Rosenbænk her under æbletræet. Det var dog for besværligt mens vi havde græsplæne, så den blev flyttet igen. Det bliver denne bænk bestemt ikke, for det føles som om det var meningen at den skulle her hjem at stå! :)


9 kommentarer:

 1. your winter garden is beautiful... love the structure of the lavender, I often want to edge my flower beds like that for that reason! The bench is perfect, a touch whimsical.. and a nice spot for kitty <3
  Hugs

  SvarSlet
 2. Kære Alice Dine lavendler er vidunderlige sikke en prydværdi om vinteren. Jeg har også et par stykker der står for at dække skraldespandene. De overstråler med deres vækst og duft. Tillykke med bænken, den er vidunderlig! Jeg har også for nylig købt en gamlmel jern bænk så forstår din glæde. Den står smukt placeret, det bliver skønt at se den i sommerhaven. Knus Tina

  SvarSlet
 3. Lavendel er min store, ulykkelige kærlighed. De trives overhovedet ikke her hos mig, selvom jeg gør vores lerjord porøs og let og tildeler dem den mest solrige plet i haven.

  SvarSlet
 4. Hej Alice, lavendeler kan man slet ikke få for meget af. Jeg er også tosset med dem :o) Den bænk har jeg også set på, den er så smuk og anderledes og du har ret det er som om den er kommet hjem til det helt rigtige sted. Tillykke med den :o)
  Knus fra Linda

  SvarSlet
 5. Tillykke med den smukke bænk.... det er lykken at finde lige ... DÈT

  SvarSlet
 6. Forstår godt du er glad for dine Lavendler, for det er nogle skønne planter :-)
  Jeg har dem også i min have. I det tidlige forår klipper jeg mine næsten helt ned (der er selvfølgelig små nye skud tilbage, ellers afliver man planterne). Det har jeg haft stor held med, og de skyder så fint efterfølgende. Det giver tætte fine planter, som ikke får "bare ben".
  Tillykke med bænken, det er fantastisk, når man finder lige det, som man går og drømmer om, og så er det med at slå til, som du jo også gjorde :-)

  SvarSlet
 7. Lavendler hitter også stort her, og de er utrolige villige til at så sig, i vores sand. Stort TILLYKKE med den nye bænk, den er så smuk som den står der, og passer mere end perfekt ind i dit haveunivers:

  SvarSlet
 8. Hei Alice, nydelige Lavendel du har i din hage! Jeg er også så glad i dem, de passer så godt til den romantiske stilog er fine som kantplanter...
  Så heldig du har vært med din hagebenk, den er fantastisk flott, og for en historie, så artig å lese! der har du gjordt et kupp!
  God helg,


  Klem, Ida

  SvarSlet
 9. Que imagens lindas.
  Adorei conhecer o seu blog;
  janicce.

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...