tirsdag den 5. februar 2013

Det nye bed

Det væsentligste ved hvordan jeg indretter have, er mit ønske om at have en smuk udsigt fra huset, og adgang til et dejligt uderum. Jeg holder af mange typer haver og beplantninger, og elsker selvfølgelig lange landskabelige kig, hvilket dog er en luksus det er de færreste forundt. Jeg har selv oftest haft ganske små haver, og har tit undret mig over at der i de fleste af sådanne haver, kun var plantet lidt langs huset, men ellers frit udsyn fra huset lige ind i en hæk eller et plankeværk. Det giver en utrolig god virkning hvis det i stedet bliver planter til, så det ser frodigt ud, set fra huset.

I de større villahaver er det almindeligt at plante lidt buske og stauder rundt langs hækkene, og så ellers have frit udsyn fra huset, ud over græsplænen. Min nuværende have var også af denne kategori, dog med et bed med blåkant som adskildte terrassen og græsplænen. (bedet ses nederst i billedet)

Forrest i billedet ses blåkantbedet, og bagved ses det rosenbed jeg var begyndt at udvide mod venstre
Dette bed er jeg meget glad for, og hvis jeg havde kunnet plante det til med nogle roser, så havde jeg måske ikke begæret mere blomsterrigdom i min udsigt fra hus/terrasse. Med desværre havde tidligere lejer nettop roser i dette bed, som hun tog med sig da hun flyttede. Jeg kunne ikke lige overskue at udskifte alt det jord, for selv at kunne dyrke en smuk rosenfrodighed her, så jeg har blot bearbejdet plads til et par enkelte roser i bedet.
Jeg har gjort mig mange overvejelser om området her, mellem blåkantbedet og græsplænen, som man kan læse om her: http://alicesoesser.blogspot.dk/p/fr-efter.html
 Jeg var dog ikke tilfreds med helheden! Græsplænen blev lidt mystisk i formen, efter jeg udvidede det rosenbed foran hækken i højre side, mod venstre. Det lille runde bed i plænen, hvor der engang havde stået et gammelt æbletræ, og hvis stub jeg har et fuglebad på, blev lidt klemt i den svindende græsflade, så placeringen ikke længere fornemmedes så naturlig.
Her i vinter har jeg så anlagt en passage i natursten og fliser, som fører til græsplænen, gennem det nye bed som er opstået ved at lade rosenbedet i højre side, fortsætte i sin fulde bredde tværs over den forreste del af græsplænen:
Jeg glæder mig til at se den frodighed og blomsterrigdom jeg får udsigt til nu. Den lille flisegang langs med terrassen og bedene, som fører til drivhuset, kan slet ikke ses om sommeren, så det kommer til at se ud som et meget bredt bed.

Herunder ses flisegangen og det nye bed fra lågen ved den lille køkkenhave. Jeg kalder denne sti for min lavendelallé:

Nu mangler der blot lidt tilplantning og opsætning af en rosenbue over stien, men jorden har været frostbunden siden kort efter nytår. Jeg glæder mig så meget til at gøre dette færdigt. Jeg tror selv at det bliver en rigtig god opdeling af haven. Jeg får ihvertfald tilfredsstillet min drøm om et frodigt blomsterbed set fra huset :)


25 kommentarer:

 1. Hej Alice. Fine sommerbilleder du viser!

  Det kan godt være det bare er mig der skal have nye briller ... Men i dag har jeg altså svært ved at læse det du skriver. Det er som om din baggrund er blevet mørkere ...?

  Jeg skriver det bare lige så du er opmærksom på det hvis det er et generelt problem ... Ellers må jeg arbejde lidt på det med at få et par nye briller ;-)

  Kh Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Nana, Ja lige meget hvor lidt eller hvor meget plan der er over en have, så ser det jo godt ud om sommeren :)
   Jeg har lysnet min baggrund lidt, for den var måske en kende for mørk, men nu er den ihvertfald meget lys. Der er jo sikkert ikke to skærme der viser vores blogs ens, med alle de forskellige indstillings-muligheder der findes. Jeg hører gerne fra jer hvis andre har samme problem, men håber at det nu er i orden :)
   Kh Alice

   Slet
  2. Nu kan jeg i hvert fald læse dig igen :-)

   Slet
 2. Hej Alice
  Din nye færdige sti ser da rigtigt godt ud.
  Men jeg synes du skal have de roser, du har lyst til!
  Hvis du kan klare at se på tagetes (Tagetes erecta eller Tagetes patula) en sæson, så ville de ødelæggende nematoder være nedkæmpet - en lidt nemmere løsning end at fjerne al jorden:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have Karsten, jeg er også selv meget glad for den, selvom plænen er formindsket med et par meter nu.
   Tak for rådet med tagetes, jeg kan godt huske jeg har hørt det engang, men jeg har ikke prøvet det. Bedet er jo helt fyldt med den lave blåkant, og det er mest pga dem at jeg ikke har orket at skifte jorden, dertil har jeg sat en masse løg i det bed, så det bliver nok lidt uoverskueligt at grave blåkanten væk for at så tagetes deri.
   Jeg kan dog sagtens bruge rådet i nogle andre bede som ikke er så tæt plantet til, og jeg vil da prøve at så tagetes i rundt om nogle roser, som jeg har mistanke om er plantet hvor der kan have stået roser før, Tak for tippet :)

   Slet
 3. hej Alice.Altid dejligt med nye planer i haven.Det lyder da som et godt råd Karsten give dig.Så kan du da få dine roser.
  Der bliver da heller ikke meget græs tilbage i din have?Men jeg er sikker på at det bliver rigtigt flot med dit nye
  tiltag.Nu mangler vi bare at vi kan komme i jorden.......men det har vist lange udsigter.
  God dag til dig Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette. Ja, det er et godt råd, havde jeg blot vidst det den første sommer, for der kunne man godt se nogle huller mellem blåkanten hvor roserne havde stået, men nu er de helt groet til. Det er måske også bedst at det er et lavt bed, nu hvor jeg har lavet et højere bed bagved.
   Ja, det er skønt når man går igang med et nyt projekt :)
   Jeg glæder mig rigtig meget til jeg kan flytte de sidste stauder på plads, og få buen i jorden, så jeg er helt klar til tøvejr nu!
   Rigtig god dag til dig herfra.

   Slet
 4. Det ser riktig flott ut i din hage! Du er likevel heldig for du har ikke snø hos deg. Du kan sikkert starte dine prosjekter allerede i mars. Jeg gleder meg til å se det ferdig :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit og Tak :) Sneen vi havde er lige smeltet, men jorden er stadig frossen, og de lover både sne og nattefrost, så det varer nok nettop indtil marts før man kan komme i jorden, og starte projektet op igen. Ja, her er vi jo lidt billigere sluppet hvad angår frost og sne, end på de breddegrader din have ligger, jeg kan forestille mig at I slet ikke har haft tøvejr siden Nytår. Februar solen har snart mere magt og varme, så foråret er dog om hjørnet :)

   Slet
 5. God idé med den æggeformede græsplæne. Og så bliver det da helt skønt at skulle til at plante et nyt bed til. Det er altid sjovt at starte `from scratch´.
  Dbh Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mathias. Ja, græsplænen er næsten blevet æggeformet! Men... min gamle håndskub græsslåmaskine åd lidt rigeligt af vegetationen når jeg klippede helt ind i hjørnerne på plænen, da den var firkantet, så går det altså meget mere fredeligt for sig med en rund plæne :)
   Det er nok det bedste jeg ved, det med at skulle plante et nyt bed til! Jeg fik allerede ved nytårstid plantet roser, så nu er der bare lidt stauder at flytte på plads, men jeg glæder mig alligevel :)
   Fortsat god dag!

   Slet
 6. Hej Alice....Jeg synes den nye sti er så flot! Det bliver da et rent fortryllende til sommer! Elsker når græsset forsvinder, og der kommer frodige blomster istedet for. Så bliver det et rigtigt eventyrland, Alice!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind Tak Bente :) Jeg er meget tilfreds med stien, og jeg tror også bedet bliver helt eventyrligt at se ud på om et par år :) Jeg kunne såmænd godt tænke mig at inddrage resten af græsset til bed og stier, men syntes dog Luna skal have et sted hvor hun kan tumle og rulle sig, og hvor man kan sætte et telt eller en festpavillion op efter lyst og behov. Men selvom plænen er der, behøver den jo ikke at stjæle hele opmærksomheden når man kigger ud af vinduet :)

   Slet
 7. Der er ikke meget græs tilbage, det gør ikke noget, sikken en frodighed du kan få at se til sommer. Du må få sået nogen tagetes, som Karsten foreslår, så du kan få mange flere roser næste år :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth. Ja, plænen er nok halveret nu, for udover de 2m jeg har taget her foran terrassen, tog jeg nok sådan ca 2m i bunden af haven. Plænen har jo aldrig været særlig bred, blot meget lang, og så lige "delt" pga den stub jeg har fuglebad på, så det kneb såmænd blot at spille badminton. Nu går bedet ud til stubben, og jeg har taget planter op rundt om den side mod græsset, og istedet sat græs. så når stubben er blevet for mør, er den let at fylde efter og plante en græstot over, og derved forlænges plænen med næsten en meter ialt.
   Ja, jeg skal have sat nogle tagetes, men der er slet ikke plads i blåkantbedet. Jeg tror nu også det bliver rart med et lavere bed foran det nye frodige. Så tagetesplantning blir nok i nærheden af nogle andre roser, hvor jeg har mistanke om at der måske har stået en rose før. Mon ikke man kan gøre det sådan lidt præventivt? Jeg prøver ihvertfald :)

   Slet
 8. Sikke dog en skøn lille have du har :-)
  Din nye sti er rigtig fin. Jeg kan godt li blandingen af beton- og natursten :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind Tak Vivi :) Jeg har lavet denne sti i en tidligere have for mange år siden... lidt af nød faktisk! Men jeg kom til at holde meget af den, og fik lyst til at få sådan een igen i min nye have :)
   Ha en fortsat god dag.

   Slet
 9. Virkelig skøn udsigt, både før, efter og nu!! Beundrer din kreative stil!

  Hjerteligst

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind Tak Zep! :)
   Hav det rigtig godt!
   Hjertlig hilsen Alice

   Slet
 10. Hej Alice
  Wow sikken en forvandling, jeg er totalt vild med din nye sti..den er super flot. Jeg kan nemt forestille mig en rosenbue hen over.
  Hvis du ikke er så vild med tagetes gule/orange farver, kan jeg anbefale dig at kigge på "Tagetes vanilla f1" Den skal jeg have afprøvet i år mellem mine roser. Jeg så sidste år at Claus dalby havde den i nogle blomsterkasser og tæt sammenplantet, er den virkelig flot. Den er også større i hovederne og højere end den tagetes vi kender fra "gamle dage "

  Mange blomsterhilsner fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda og tusind Tak :) Jeg var så heldig at finde en rosenbue, hvor forstærknings-stængerne danner samme diagonale krydsmønster som i belægningen. Om man oplever sammenhængen når den er sat op, ved jeg ikke, men det blev den lille detalje der gjorde at jeg valgte en bue, og ikke en form for pergola, som jeg havde tumlet lidt i tankerne med.
   Tak for at minde mig om Vanilla! Jeg kan faktisk godt huske Claus viste den, nu du nævner det. Den skal jeg lige checke om hører til de typer Karsten foreslår! Den kan jeg meget bedre lide i farven :)
   Hav en rigtig god dag!

   Slet
 11. Jeg synes din have ser rigtig dejlig og frodig ud , glæder mig til at se nogle fotos til sommer, du har stadig masser af græs du kan inddrage til planter og snoede stier:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jan og tusind Tak :) Ja, heldigvis har jeg stadig nogle muligheder, men tror lige jeg prøve at styre mig en tid! :D Det koster jo en del, men min bank henvendte sig uopfordret og ville gerne låne mig penge! Jeg valgte så en lidt større kassekredit i stedet, så lige nu er der ikke plus på den, til gengæld kunne jeg færdiggøre mit projekt og løse ender som klatrestativ op ad huset :)
   Fortsat rigtig god dag.

   Slet
 12. Dejlig have og flot udsigt såvel sommer som vinter.Hvor er stien med de diagonalt lagte fliser flot,-god ide med markstenene!
  God aften
  Hilsen
  Lise

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lise og Tusind Tak :) Ja, nu overvejer jeg også at lægge den lille smalle sti om med natursten og fliser diagonalt. Der skal dog flyttes lidt planter først for stien bliver bredere af det. Så det bliver først når der ikke er mere frost i jorden.
   Rigtig god aften herfra :)
   Hilsen Alice

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...