mandag den 19. december 2016

Bortset fra risengrød...


som jeg i skrivende stund sidder og hygger med, og bortset fra 2 hvide kunstige juletræer med lys (som nogen havde kasseret) så har jeg altså slet ikke tid til jul! Min søn er blevet 18 i år og interesserer sig ikke meget for det med jul mere, og min datter holder Jul i Italien hos kærestens familie. Men først og fremmest er jeg slet ikke færdig med haven endnu... dagene er så forfærdelig korte!


Aftenerne er til gengæld vidunderligt lange og aftenlufteturen bliver ofte ekstra lang i øjeblikket, fordi det er så smukt med de julelys pyntede haver rundt omkring.
De lange aftener giver også masser af tid til at koncentrere sig om det ene eller det andet nørderi. Det mest produktive projekt har været at afprøve ideer til haven i programmet: Paint.

Herunder et kig ud fra havedøren i August:
Da jeg i 2014 flyttede havestien til at gå ligeud fra havedøren, beholdte jeg den inderste del af den gamle sti(til venstre), så man kunne komme hele vejen rundt om stolpen og beskære vin/Wisteria, men jeg havde fået lyst til at lave et bed i stedet for den gamle sti, så det måtte lige afprøves i Paint:

(du kan lettest se ændringerne ved at klikke billederne store, og så benytte piletasterne mellem de 2 billeder)Jeg syntes det ser rigtigt godt ud at der kun er en udgang fra terrassen, så der blev plads til 3 roser hvor den gamle sti lå, samt en på venstre side af stolpen.
Dengang der kun fandtes stien til venstre for stolpen, blev den hvide krukke i forgrunden, placeret for at beskytte den lillebitte nyplantede Wisteria, men samtidig så det var lettest mulig at gå rundt om. Nu hvor stien er til højre for stolpen, er det mest naturlige at rykke krukken lidt.
Kl. 23:00 i Nov. går man altså ikke bare lige ud og flytter på en tung krukke som står hævet op, inde i et bed... nej, det er meget nemmere lige at skitse det ind i Paint for at afprøve hvordan det ser ud. :)

Herunder hvordan det mere fyldige bed vil se ud fra siddepladsen på terrassen:Young Lycidas, som mistrivedes, er flyttet herhen samt 3 nye roser: Mme. Isaac Pereire og Mme. Ernest Calvat som jeg har savnet (havde dem i min første rosenhave) og efter at have set de mest vidunderlige billeder af  Mme Ernest Calvat på Hedgerow Rose  kunne jeg bare ikke leve uden de roser igen.
Den 3. er rosen Mariatheresia, som jeg faldt pladask for, efter at have set Sabelhagens Olivlund ´s indlæg med de skønneste billeder af den og dens sport Baronesse.Det er rigtig sjovt at lege gartner i Paint! :)

Pottekrogen herunder har jeg længe prøvet at afskærme lidt med planter i espalier, men så fik jeg ideen at fjerne krukkereolen og de inderste fliser, så der kunne plantes klatreroser op ad muren. Det sene efteråret har budt på mange ture i skoven med en spand på cyklen, for at samle den gode løse jord fra muldvarpeskud til erstatning for gruset langs muren, så roserne kunne trives:Med udsigt til en mur fuld af skønne roser er der slet ikke grund til at dække udsynet mere end lige hvor vandopsamleren står. De nye roser er Aloha, Our last summer og Clarence House.

Herunder ses pottekrogen udefra og på foto ser det unægtelig rodet ud! Underligt som man kan blive "haveblind"!!?? men jeg gik faktisk rundt og syntes den var hyggelig! ?
Det skal lige siges, at det rustne jernstativ ikke plejer at stå her, og det blev allerede i sommers flyttet hen til Gertrude Jekyll i et andet bed. Rosen Golden Celebration, som stativet står ved på billedet, er nu flyttet ind til muren......fordi Clarence House har fået pladsen ved indgangen til pottekrogen! Paint-testen herover, viser nemlig tydeligt at en hvid klatrerose vil se aldeles vidunderlig ud lige der, og så bliver det nemt at nyde dens intense citrusduft hver gang man går forbi!

Set lidt mere på afstand kommer terrassebedet i højre side, til at se nogenlunde således ud:
Clarence House bag en krukke med The Fairy og den hvide ponpon-blomstrende rose Artemis i forgrunden:


Jeg har været meget tilbageholdende med store hvide blomster i haven, men langs huset ser det smukt ud og jeg tror det vil binde hus & have godt sammen, da der er hvidmalet træ langs taget og hele pergolaen, samt hvide vinduer og dør.

For at skabe skygge på den åbne del af terrassen, genbrugte jeg den store parasol som klatrestativ for planter, da lærredet var mørnet. Den har bestået sin prøvetid fint, gennem mindst 2 voldsomme storme, så jeg overvejede at plante en klatrerose ved parasolfoden, så stangen også blev dækket:Jeg plantede Bourbon Queen her i November, men der kan sagtens være en rose mere, så herover har jeg testet om Compassion ville passe i farven... den står nemlig inde ved muren, hvilket ikke er godt da den har tilbøjelighed til meldug på indelukkede steder.

Hvis du har lyst til at se det billede af Bourbon Queen som gjorde udslaget, at jeg valgte den, så tryk her:  Bourbon Queen   
Her hvor min er plantet, står den ligesom på billedet, med mørk baggrund og lyset ind i samme vinkel, som skønheden på billedet! Wow for en rose!


Imellem de to lyse roser herunder, opstod der en sti da vi flyttede ind, fordi vores dengang killing, elskede at springe op for at fange spidserne på to dagliljer som stod her. (dengang var roserne ikke plantet endnu) Luna ville selvfølgelig være med til at lege, så det blev en hård omgang for planterne og jeg flyttede dem.

Både Luna og jeg har været meget glad for stien i de her 5 år, men roserne havde efterhånden fået grene så langt ud at de kunne blive skadet af færdsel, så nu er stien blevet plantet til med en pottefuld stiklinger af Rose de Rescht, en Cornelia og bagest en Buddleia Royal Red og lidt længere henne en Buddleia African Queen, som jeg har forsøgt at vise på billedet herunder:


Herunder afprøvede jeg om det kunne være en god ide med rosen Alchymist i æbletræet. Jeg er blevet meget glad for den jeg har oppe ved huset, så da Alchymist var en af de roser som kunne købes til bare 19,- kr. i Bilka, så var det kun et spørgsmål om hvor den kunne plantes.


Det er overraskende hvor meget plads man har når man lige ryster ide-posen godt, og der kan Paint virkelig hjælpe en med at teste ideen, vælge farve osv. Jeg fik plads til 12 nye roser i haven! Det var da Bilka havde ½ pris på roser, at jeg startede med dette projekt, for hvordan kan man modstå at købe roser til 19 kr. pr. stk. for flere af sorterne? Jeg kunne ihvertfald ikke!
Det blev til: Munstead Wood, Alchymist, Aloha, Cornelia, Our last Summer, The Fairy, Mme. Isaac Pereire, Mme. Ernest Calvat, Bourbon Queen, Clarence House, Artemis og Mariatheresia. De 5 sidstnævnte var så ikke helt så lette at finde.
Alle roserne er med intens duft, bortset fra The Fairy og Mariatheresia, men disse to har så meget charme at det ikke betyder noget.

22 Dec
Al den reseach på Google for at læse om roserne, førte til spændende sider om gødning af roser, f.eks. er Alfalfa et produkt som Amerikanerne taler godt om. Alfalfa er Lucerne, og det bliver brugt som "Tea" til roser, ved at lægge det komposterede Alfalfa i vand nogle dage.
På en dansk landbrugs hjemmeside, læste jeg så en undersøgelse om brugen af Lucerne som grøngødning. Hvis den komposteres mister den for mange næringsstoffer, og høstet direkte på jorden udvaskes en del næringsstoffer. Det bedste skulle være at ensilere lucernen, men så svider den det nysåede, så den skal lægges ud noget tid før såning.
Roser har jo dybtgående rødder, og i min have er der et tæt lerlag 30-35 cm nede, som det vil tage udvaskede næringsstoffer en rum tid at passere... Så nu prøver jeg med presset lucerne (foderpiller) til at strø ud i bedene, så det kan opløses i løbet af vinteren og forhåbentlig glæde regnorm og jorden som sådan. 15 kg. kostede ca. 70 kr. uden soja og melasse. Nu håber jeg blot at dræbersneglene ikke syntes at lucerne er yndlingsguf!
Efter de fleste træer omkring min have er fældet, så er der ikke meget andet end rosenblade tilbage i haven, og dem fjerner jeg jo for at mindske smitte af svampesygdomme. Lucernen er altså også et spørgsmål om at tilføre noget plantemateriale til nedbrydning i bedene. Jeg holder meget af vendingen: At man skal dyrke jorden, ikke blot planter.
Derudover strør jeg lidt hestepærer fra ridestierne ud i bedene (hakker dem lidt i stykker i spanden) og noget kommunekompost eller komposteret komøg. Sidstnævnte vil jeg dog hellere vente med til det tidlige forår, ovenpå den første egentlige udstrøgning af organisk rosengødning, så laget bliver dækket af det komposterede komøg, for jeg kan ikke rigtig komme til at grave gødning ned i jorden, da både løg og stauder står tæt.
Flere af de store rambler- og klatreroser som står i bunden af min have, har rodnet ud under stierne med trædebregner, så jeg kan ikke gøde dem ordentligt om sommeren.(uden at trædebregnerne bliver boosted unødigt)
I år har jeg derfor ud fra samme princip som skrevet herover om udvanding af næringsstoffer, spredt hønsegødning på stierne ved juletid. Så nu bliver det spændende om udvaskningen har ført næringsstofferne helt ned til rosens rødder i løbet af vinteren, eller om der stadig bliver så meget tilbage i de øverste jordlag, at trædebregnerne går amok til sommer.....

Nu fik jeg vist afløb for al den havenørderi, som jeg kastede mig ud i her i efteråret, det har været et spændende og sjovt projekt og jeg er simpelthen så glad for de nye roser og glæder mig så meget til at følge dem.
Endelig kan jeg hengive mig til den søde Juletid, omend jeg tog lidt rigeligt forskud på fødselsdags- og Julegaver til mig selv!! :)

Jeg ønsker jer alle i Blogland en Rigtig Glædelig Jul & et Godt og Lykkebringende Nytår! :)

Thank you so very much Marijke, and I wish you a Merry Christmas and a Wonderfull New Year as well!   Rosehugs Alice :)
Tusind Tak Lisbeth! Jeg er helt rørt over at du husker min fødselsdag! :) (men det er jo nok fordi Bent og jeg har fødselsdag samme dag) Det må have været hårdt ikke at være hjemme på Bent´s fødselsdag, men også dejligt at være sammen med børnebørn! :)  Kh og Glædelig Jul!  Alice
Tusind Tak Malene! :)
Jeg googlede blot lucerne foderpiller og fandt et online-foderfirma.(Land og Fritid) Transporten var gratis ved køb over 500,- og da de både havde rosengødning, hunde- og kattefoder, var det ikke svært at købe fornuftigt for det beløb!
Tea kan også være fra komposteret dyremøg, og det gødningsvand man får ved at lægge brændenælder i vand nogle dage (som Havefolket har skrevet om) benævnes vist også Tea.
Wow! Artemis som opstammet, det bliver supersmukt! Jeg glæder mig også rigtig meget til dens kraftige anisduft, uhmmm jeg elsker den duft! Kh Alice :)

Paint er en gratis del af Windows-pakken. Hvis du højreklikker på et af dine foto, kommer en option: Åbn med, og når man klikker på den, kommer nogle nye options, hvor Paint er en af dem. Husk at kopiere dit foto før du maler det over i Paint!

3 kommentarer:

 1. Your garden looks like a fairytale Alice. Great what you can do with Paint.
  I hope your new roses will bring you a lot of beautiful flowers next year.
  I wish you a Merry Christmas and a fantastic, healthy and rosy 2017.
  Rosehugs Marijke

  SvarSlet
 2. Hej Alice
  Det program kender jeg ikke, men at modstå Bilkas tilbud var vi nok mange, der ikke kunne, så det var med at finde plads til flere roser i haven, det har du og Paint programmet gjort meget godt, det ser kanon ud.
  Tillykke med fødselsdagen i onsdags.
  Kh og glædelig jul
  Lisbeth

  SvarSlet
 3. Hej Alice.
  Det er en vidunderlig og eventyrlig rosenhave du har. Det er allerede i forvejen utroligt, hvad du har klemt ind af roser, i din lille have, uden det ser rodet ud. Du er allerede i forvejen kommet langt med god planlægning, tror jeg. At bruge paint, ser da ud til, at være en fantastisk hjælp, når man skal renovere bedene, synes jeg. Det kendte jeg ikke, så det vil jeg da prøve, at lege lidt med. Tak for tippet. Jeg har en drøm om, at hjælpe andre med, at designe deres have på et tidspunkt, så måske er det noget jeg kan komme til at bruge rigtig meget.
  Jeg har hørt om "tea" til roser før, men aldrig vidst hvad det består af, så det var nyt for mig. Fantastisk man kan købe 15 kg. til 70 kroner, det lyder meget billigt. Hvor henne var det?
  Jeg har også Munsthead wood og Mme Isac Piere. The fairy har jeg hele vejen langs vores hus og have, ud mod vejen. Artemis fik jeg i efteråret to opstammede eksemplarer af, så den glæder jeg mig også til, at lære at kende.
  Et forsinket tillykke med fødselsdagen og rigtig godt nytår.
  Venlig hilsen
  Malene

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...